OLLI HELENIUS (24.1.)

1980-luvun lopulla muusikon uransa aloittanut Olli Helenius on toiminut niin rumpalina, laulajana kuin myös monien albumien tuottajana. Helenius soitti muun muassa Juha Tapion rumpalina vuosien ajan. Vuosituhannen vaihteessa Helenius alkoi tehdä omia lauluja ja hän on julkaissut kuusi sooloalbumia, joista viimeisin albumi Matkalla vuonna 2015.

Olli Helenius tunnetaan maanläheisestä folk-popista, johon yhdistyvät kauniit melodiat sekä lohduttavat ja syvälliset sanat. Heleniuksen oman elämän kriisit ovat tuoneet artistiin lisää syvyyttä ja herkkyyttä, joihin kuuntelijoiden on helppo samaistua. Helenius kiertää nykyisin konsertoimassa pääosin trubaduurina. Olli Heleniusta voi kuulla nykyään myös Radio Dein taajuuksilla, jossa hän isännöi Iltakahvilla Olli ja Mikko radio-ohjelmaa.

 

ROBERTO BRANDAO (21.2.)

Brasilialainen Roberto Brandao lauloi itsensä suomalaisten sydämiin vuoden 2018 Voice of Finland -kisassa. Roberton varsinainen työ on kuitenkin  kansainvälisen seurakunnan pastorina Helsingissä suomalaisen vaimonsa Annamarin kanssa. Brandaoilla on kolme lasta.

Roberto Brandao.jpg

Roberto tapasi Annamarin Lontoossa raamattukoulussa, jossa he olivat 2,5 vuotta pastorikoulutuksessa. Sen lisäksi he ovat palvelleet useita vuosia solunjohtajina ja ylistyksenjohtajina. Lähetystyöhön lähtö oli heille molemmille varmaa, ja he kokivat Jumalan osoittavan selkeästi suunnan Suomeen. Keväällä 2015 Brandaot perustivat Vantaalle uuden Harvest Church Finland -seurakunnan.

Roberto osallistui vuoden 2018 Voice of Finland –kilpailuun ja herkisti niin tuomaristoa kuin yleisöä koskettavilla tulkinnoillaan. Yksi sydämiä sulattanut kappale oli Louis Armstrongin laulu What a Wonderful World. Kappale on Robertolle todella tärkeä, sillä se on vaikeina aikoina auttanut häntä jaksamaan, kuten hän totesi kisahaastattelussa.

-Se tapahtui, kun olin orpo Brasiliassa. Minulla oli tosi vaikeaa aikaa, ja kun kuulin tämän laulun ensimmäistä kertaa, ajattelin, että vau. En osannut silloin englantia ja mietin, mistä tämä kertoo, mutta se melodia vei minut sinne sanomaan”, Roberto kertoo.

Robertolla on Keuruun duuristikonsertissa mukanaan suomalainen taustabändi.

 

MATTI PESONEN (28.3.)

Keuruulla asuva Matti Pesonen suoritti Sibelius-Akatemian urkujensoiton diplomitutkinnon erinomaisin arvosanoin Janne Raition johdolla 1977 ja soitti ensikonsertin Helsingin tuomiokirkossa 1.3.1978.

Matti_P.jpg

Ensikonsertin arvioinnissa Helsingin Sanomien Olavi Kauko kirjoitti:

-Virtuoosisella, romanttisella ja persoonallista lämpöä säteilleellä soitollaan erottui Matti Pesonen nuorten urkuriemme laadukkaasta, mutta mielestäni hieman liiaksi samaan tyyliin mukautuneesta joukosta--. Olisi varmaan liioiteltua nähdä Matti Pesosen ensikonsertti enteenä romanttisen urkutyylin uudelleen arvioimisesta ylimalkaan.

Sittemmin kävi ilmi, että Pesosen konsertti – barokkibuumin  keskellä – oli todellakin alkusoitto romanttisen urkumusiikin uudelle tulemiselle. Vaikutus on ulottunut myös urkujen rakennukseen, kun romanttistyylisiä soittimia alettiin yhä lisääntyvässä määrin hankkia maamme kirkkoihin. Pesonen on koko uransa ajan jatkanut valitsemallaan linjalla, esittäen paljon romantiikan aikakauden urkuteoksia.

Matti on toiminut mm. kanttorina Helsingissä, konservatorion urkujensoiton lehtorina Kuopiossa, Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosaston urkutaiteen lehtorina sekä musiikinopettajana ja kuoronjohtajana Keuruun Iso Kirja -opistolla.  Hän toimi myös Viktor Klimenkon päätoimisena säestäjänä 1980-luvun kiertueilla Euroopassa, Neuvostoliitossa ja Pohjois-Amerikassa. Kotimaan lisäksi hän on konsertoinut Pohjoismaissa, Ranskassa (mm. Pariisin Notre-Dame), Hollannissa, Saksassa, Belgiassa, Virossa, Venäjällä, USA:ssa ja Kanadassa.

Nykyään Matti Pesonen on virallisesti vanhuuseläkkeellä. Niiltä kiireiltä ehtiessään hän työskentelee omassa musiikkialan yrityksessään sekatyömiehenä. Vuonna 2017 eläkevaari ehti muutaman kuukauden ajan palvella Keuruun ev.lut. seurakunnan osa-aikaisena kanttorinakin. Hän on aktiivisesti mukana myös Keuruun helluntaiseurakunnan musiikkityössä. Seurakuntien välinen yhteistyö musiikin ja evankeliumin saralla onkin Matin sydäntä lähellä. Hänen elämäänsä voidaan kuvata ytimekkäästi: se on ollut yhtä soittoa.

 

NINA ÅSTRÖM (25.4.)

NINA ÅSTRÖM on yli kirkkokuntarajojen suosion saavuttanut muusikko, lauluntekijä ja artisti, joka on esiintynyt miljoonille kuulijoille kolmessakymmenessä maassa. Hän oli Suomen euroviisuedustaja vuonna 2000, ja nyt myös kultalevylaulaja. Hänestä on julkaistu tuhansia lehti- ja tv-haastatteluja. Hän on tehnyt vuosien aikana yhteensä noin sata laulua ja levyttänyt 15 CD-levyä. Oman musiikkityylin määrittelemiseen liittyy monia ulottuvuuksia. Hän kutsuu sitä singer-songwriter-genreksi.

Nina press .jpg

Koulutukseltaan Nina Åström on opettaja ja orientaatioltaan pedagogi. Hänelle on tärkeää kommunikoida nuoremman sukupolven kanssa ja siirtää kokemuspääomaa eteenpäin. Suomessa hän on pitänyt koulutuksia IK-opistossa, Ryttylän Kansanlähetysopiston taidelinjalla, Kauniaisten raamattuopiston musiikkilinjalla sekä konserttien yhteydessä paikkakunnan muusikoille, esiintyville artisteille ja bändien vetäjille. Ulkomailla koulutuksia on järjestetty muun muassa Ukrainassa, Belgiassa, Hollannissa, Nepalissa ja Venäjällä.

Nina Åström on tullut uskoon seitsemäntoistavuotiaana ja tehnyt evankeliointityötä 1980-luvulta alkaen. Laulukeikat vievät Åströmiä erikoisiin paikkoihin, tilanteisiin ja kohtaamisiin, joista vain harvoilla suomalaisilla on ollut tietoa. Viime vuosina hänellä on ollut noin sata keikkaa vuodessa.

Värikkäiden elämänvaiheiden kautta piirtyy esiin kansainvälinen artisti, tehtäväänsä syvästi sitoutunut ihminen. Tunnettujen evankelistojen esimerkki on vaikuttanut Åströmin tapaan toimia ja julistaa. Tällaisia ovat esimerkiksi Kalevi Lehtinen ja Ilkka Puhakka. Hilja Aaltosen kohtaaminen on ollut yksi tärkeä ja rohkaiseva kokemus Åströmin kasvuprosessissa.

Nina Åström on laulanut itsensä kuulijoiden sydämiin. Hänen musiikkinsa viestii sanomaa vapahduksesta, joka on mahdollista kaikille. Tätä sanomaa hän haluaa kertoa koko elämällään.

Tutustu myös Nina Åströmin Rauhaa ja rohkeutta -vlogiin YouTubessa.