Juhannusviikko ei kulu huomaamatta Keuruulla. Kaupoissa ja kaduilla – tai siis kadulla eli Keuruuntiellä – väkimäärä kolminkertaistuu jo torstaina. Autoilija kiertää S-marketin parkkipaikkaa suuren maailman tyyliin toivoen turhaan löytävänsä tyhjän ruudun. Paikallisen urheiluseuran nuoret on valjastettu pakkaamaan ihmisten ostoksia – palvelu, johon Suomessa harvemmin törmää. Paikalliset kauppiaat, pitsanpyörittäjät ja muut yrittäjät kiittävät, kun yksi vuoden parhaista sesongeista koittaa. 

Invaasio ei johdu vain Keuruun monista kesäasukkaista, jotka saapuvat mökeilleen juhannuksen viettoon. Keuruulla järjestetään konffa. Tai siis konfa. Molempia kirjoitusasuja käytetään, mutta jälkimmäinen on oikeampi, koska alkuperäisen termin tavoin se kirjoitetaan vain yhdellä f-kirjaimella. 

Keuruulainen helluntailainen kun olen, mainostan juhannuskonferenssia häpeilemättä, vaikka en tällä kertaa ole osallistunut tapahtuman järjestämiseen millään tavalla. 

Konfaan kannattaa mielestäni mennä ainakin kolmesta syystä. Ensinnäkin, jos yksinäisyys ahdistaa, konfassa tapaat varmasti ihmisiä. Ehkä torstaille tyypillinen vesi- tai räntäsade ei vielä houkuttele opistonmäelle kovin sankkoja ihmisjoukkoja, mutta viimeistään perjantaina ja lauantaina kelien lämmetessä tapahtuma-alue täyttyy tuhansista ihmisistä. Jossakin alueen lukuisista ruokapaikoista tai teltoista törmäät aivan varmasti vanhoihin tai uusiin tuttavuuksiin. Jos helluntaipiirit ovat vieraat, konfassa huomaat, että moni helluntailainen on kovin puhelias ja innokas tutustumaan uusiin ihmisiin. Monet heistä ovat jopa melko mukavia.

Toiseksi konfaan kannattaa mennä, jos kaipaat suurta kesätapahtumaa, mutta haluat välttää törmäämistä suomalaisen juhannuksenvieton lieveilmiöihin – viinan kanssa läträäviin örveltäjiin ja puukkotappeluihin. Kymmeniä tuhansia eri ikäisiä ihmisiä kokoava kesätapahtuma, jossa hälytystehtäviä syntyy lähinnä mutaan uponneista asuntovaunuista ja pallogrilleistä, on jo itsessään näkemisen arvoinen. Mistä löytyy toinen suurtapahtuma, jossa nuoret ja nuoret aikuiset istuskelevat oikein porukalla selvin päin nautiskelemassa kesästä?

Kolmas hyvä syy lähteä konfaan liittyy siihen, miksi tapahtumaa ylipäätään järjestetään. Tämä  liittyy myös keskeisesti juhannuskonferenssin ohjelmaan. Uskotpa Jumalaan tai et, Hänellä saattaa olla sinulle asiaa. Olen kuullut aika monelta, että jonakin menneenä juhannuksena konfa oli merkittävä elämän suunnan kannalta. Joku vaihtoi maailmankatsomustaan tapahtumassa – tuli uskoon –, toinen valitsi hengellisen kokemuksen siivittämänä itselleen kokonaisen työuran. Ei mitään pieniä päätöksiä. 

Konfaan ei kuitenkaan tarvitse lähteä taivaallisia merkkejä etsimään. Sinne voi lähteä vaikka vain hengaamaan. Siinä sivussa voi tapahtua jotakin suurta.

Tuomas Havukainen